Inspiratie, verhuizen en grasdraken

Inspiratie, verhuizen en grasdraken

200523 0 Door C

Vandaag was een toffe en inspirerende dag. Op aanraden van Rens Borgers van EcoBouw Salland zijn we op bezoek geweest bij twee bouwprojecten van hem in de Peinder Mieden, bij Drachten. Supertof, je woont daar tussen de koeien die het natuurgebied onderhouden! Vandaar ook flinke bouwhekken om alle huizen heen 🙂

Dit wordt ons kavel

We kregen twee rondleidingen van de toekomstige bewoners. Zij worden buren en hebben hun huizen samen door één architect laten ontwerpen. Met als gevolg twee totaal verschillende huizen die tóch een eenheid vormen, en weliswaar wat dichter bij elkaar staan maar toch veel privacy geven. Beide huizen zijn met ingeblazen stro panelen gebouwd. Het ene huis is met kalkstuc, hoge ruimtes en dappere, rechte lijnen een heel strak en modern ontwerp. Het andere is met leemstuc, veel hout en ronde afwerking aan de binnenkant juist heel aards en warm.

Leemstuc, veel hout en ronde afwerking

We hadden de auto volgeladen met de eerste lading dozen, die we zo lang kunnen opslaan bij familieleden die in de buurt van Lievingerveld wonen. De verhuizing is officieel begonnen! Hun zolder blijkt ruim genoeg voor nog een paar ladinkjes, en de konijnen mogen er ook alvast gaan logeren. Dus binnenkort maar eens een nieuw hok sjeffen…

Met de dozen veilig op zolder reden we nog even naar Lievingerveld om te kijken hoe het erbij ligt. De bouwwegen zijn klaar, de hopen zand en aarde zijn geëgaliseerd, en de brievenbus staat er gelukkig nog. De enige post die er op achtergelaten is, zijn vogelpoepjes. Want in het vlakke veld zijn uitkijkposten voor vogels nog schaars.

Vogelpoepjespost

We vonden het boorgat van de bodemsondering die afgelopen week is uitgevoerd, om te kijken hoe stevig de ondergrond is. Tot onze grote blijdschap lijkt er een flinke laag leem in de grond te zitten, zagen we! Leem vormt een soort van waterkerende laag in de grond, waardoor Lievingerveld heel nat is bij regen. Maar dat kunnen we ook in ons voordeel aanwenden: waar we grond gaan afgraven (in de vijver, de wadi en de bouwkuil) bewaren we de leem om de vijver mee te bekleden (dan heb je geen vijverplastic nodig). En nog belangrijker: voor leemstuc heb je leem nodig (je verwacht het niet). Nu gauw testen of de leem in onze eigen grond geschikt is als bouwmateriaal voor ons eigen huis, hoe tof zou dat zijn!

Onze dochter kon haar geluk niet op met rennen in de (droge) sloot en zich verstoppen in het hoge gras. Ze speelde ‘grasdraak’ en met haar groene drakentrui aan was ze af en toe echt onzichtbaar…!

De verstopte grasdraak